недеља, 17. новембар 2013.

Spontan ili organizovani besmisao?




Od uvođenja višestranačkog sistema u politički sistem Srbije, prolazimo kroz karikaturu demokratskog uređenja, u kome naša političko-finansijska nomenklatura uspeva da degeneriše svaki začetak potencijalne racionalne organizacije društva. Zato smo svedoci neracionalnih odluka, koje se donose u uskim krugovima neposredno zainteresovanih, sa katastrofalnim posledicama po građane i društvo, a bez ikakve odgovornosti nosilaca političkih procesa. Za sve to vreme, niko nije otvoreno procenio razloge zašto je tako nešto uopšte moguće, u društvu koje bi trebalo da je demokratsko, bez aktivnog suprotstavljanja građana.

Možda najracionalniji pristup ovoj dilemi, ispoljio je novinar Milovan Brkić, u svom članku u magazinu Tabloid, pod naslovom „Ni apostoli, ni Jude“ (http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=294&cl=03). Iz navedenog teksta nekoliko teza, čini se, daju polazište iz koga je moguće doći do odgovora na uvodnu dilemu.

Polazna premisa u pomenutom članku je da je u savremenim političkim sistemima, garant demokratskog društva - opozicija.

Milovan Brkić, sasvim osnovano konstatuje da u Srbiji opozicije nema. Tu konstataciju, on argumentuje sledećim anomalijama u strukturi samih organizacija koje se u našoj zemlji bore za vlast :
prvo, višestranačka Srbija nema političke partije, već u praksi postoje samo vođe grupa okupljenih u organizacije registrovane kao partije;
drugo, političke partije u Srbiji nisu strukturisane kao ideološke stranke i zato nemaju uporište u građanstvu, pa je posledica to da se ne zna se koja zastupa interese seljaka, koja radništva, koja građanske klase, a koja intelektualaca; i
treće, u Srbiji, sve stranke su populističke organizacije, ustrojene na modelu jedan vođa i ostali su sledbenici, zbog čega nemaju poriv niti se ijedna zalaže za uspostavljanje institucija građanskog društva, za nezavisno sudstvo, nezavisnu policiju, slobodne sindikate.

Gospodin Brkić, dalje konstatuje da u našim partijama nema mirnih promena vođa. Imajući u vidu stanje našeg društveno-političkog sistema, on izvodi zanimljiv i dalekosežan zaključak - da su izgleda nesmenjivi samo zato što oligarhija lakše kanališe nezadovoljstvo građana tako što kontroliše jednog vođu.



Ta kontrolu, on obrazlaže time da oligarhija vođu kupuje novcem, privilegijama, omogućuju da dobija donacije od kojih izdržava grupu na čelu stranke i da osvaja mandate i tako učestvuje u deobi javnih resursa kao plena.

Konačno, gospodin Brkić primećuje i kako je moguće da u navodno političkim organizacijama nema autohtonog unutrašnjeg ideološkog života. S tim u vezi konstatuje da je većini članova rukovodstava stranaka, partijsko članstvo jedina struka i da bez partije ostaju bez posla i statusa i zato služe vođi i svakoj vlasti.

Zaključak koji Milovan Brkić izvlači može da zvuči cinično, ali nesporno deluje kao odgovor na uvodnu dilemu: u Srbiji "opozicionari" su, za služenje vlastima i potrebama moćnika, dobro plaćeni. Za razliku od Jude, oni se za svoje grehe ne kaju. Nisu Jude, ni apostoli, već su prodane duše.

Pitanje je samo da li se takav odnos uspostavio spontano, ili se neko time bavio?

Нема коментара:

Постави коментар