субота, 19. јул 2008.

Evrointegracije - ispeci, pa reci

Predsednik države osvojio je mndat od građana da usmerava državnu putanju Srbije ka evropskim integracijama. Njegova koalicija, uprkos relativnoj većini, nije dobila jednak mandat da nesputano politički vodi Srbiju ka Evropskoj Uniji, iako je isti predsednik države i predsednik partije. Naknadni politički dogovor i nužni kompromisi, ne amnestiraju predsednika države, a posebno ne njegovu koaliciju, za usvajanje i primenu evrointegracionih standarda, i to je nešto što ni oni, a ni građani, ne bi smeli da zaborave.
Jedan od temeljnih državnih stubova, sistem bezbednosti, već osam godina okrivljen je da je glavna prepreka društvenim promenama, koje bi Srbiju uvele u red uređenih, evropskih, država. U toj, i takvoj, situaciji, Boris Tadić, koji predsedava i Nacionalnim savetom za bezbednost, kroz koji nije uspeo da pokrene promene u bezbednosnom sistemu, imenovao je kandidata od koga očekuje da civilni obaveštajno-bezbednosni sistem postavi na noge.
Kakav god da je individualni potencijal novog direktora BIA, pada u oči da su mu, na početku, "stavljene bukagije na noge". Niti su potpredsednik Vlade za bezbednost, Ivica Dačić, koji je do sada bio predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, niti predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, zvanično ukazali na propuste u radu i rukovođenju Bezbednosno-informativne agencije, već su se postarali da Rade Bulatović ode što je tiše moguće, uprkos nezakonitom radu, nepotizmu, politizaciji, neuspesima i činjenici da kao strani državljanin nije mogao rukovoditi srpskom službom.
Za utehu je da novi direktor bar nije običan činovnik, poput njegovog prethodnika, koji je, bez rada, doživeo partijsku promociju, i da mu lična ambicija i profesionalna sujeta neće dozvoliti da postane bahata marioneta. Ukoliko se bude rukovodio ciljevima i ličnom ambicijom, a dovoljno je mlad da nema razloga da ne veruje u sebe, možda će uspeti, uprkos političkom miljeu u kome najgori prolaze najbolje, pod uslovom da su lojalne sluge.
Ukoliko novi direktor BIA želi, i to pokaže, da USPOSTAVI sistem civilne bezbednosti u Srbiji, biće to suštinski korak ka stvaranju funkcionalne, odnosno normalne, države, i impuls evropskim integracijama. Ukoliko se bude bavio samo kadrovanjem i marketingom, biće to znak da je kompromis postignut na ravni da nema promena, a za to će račune morati da podnese onaj koji je žrtvovao ciljeve radi kojih je dobio mandat. Dok se ne uverimo u pojačan pritisak države na pranje novca, korupciju, razne subverzije, odgovornost za ratne zločine, imaćemo rezervu, jer sve ostalo nije dovoljan razlog da plaćamo postojanje BIA.

Нема коментара:

Постави коментар