четвртак, 24. јул 2008.

Srbija, pravna država?

Pravna država je termin kojim se označava državna administracija koja počiva na tri prerogativa:
- vladavini zakona u upravjanju državom i državnoj upravi
- odgovornosti nosilaca javnih funkcija
- nezavisnom sudstvu
Na primeru sprovođenja saradnje Srbije sa Haškim tribunalom ispostavlja se da Srbija nije pravna država.
Pravno-tehnički gledano, saradnja Srbije sa Tribunalom u Hagu, kao međunarodno-pravna obaveza, precizirana je u domaćem pravnom poretku Zakonom o saradnji sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji je neposredan pravni osnov za postupanje državnih organa. Odgovornost nosilaca javnih funkcija, u smislu pravne države, ne proističe iz njihove sposobnosti, već iz zakonitosti rada i poštovanja usvojene politike.
Činjenica da su isporučeni i oni koji su se dobrovoljno predali Tribunalu imali državljanstva i putne isprave Srbije, iako tu nisu rođeni, ni radili, niti stupili u brak, ukazuje na mehanizam postupanja nadležnih organa mimo propisa o ispravama, državljanstvu, ali i pobuđuju sumnju u namerno, nezakonito, prikrivanje begunaca.
Pitanje je ko će snositi odgovornost zbog toga što je radom organa unutrašnjih poslova i službi bezbednosti izgubljeno 5 godina tempa u pridruživanju Srbije evropskim tokovima? Da li će se olako preći preko priče da su svi „profesionalci“, iako nemaju moći da postupaju po zakonu, ako se to protivi volji naredbodavca, čak i kada je ona suprotna proklamovanoj politici?
Jasno je da je neko iz državne administracije dojavio Goranu Hadžiću da beži čim je prispela haška optužnica. Jasno je da su svi traženi bili u Srbiji (osim Rođe Đorđevića, kome je dopušteno da izađe iz zemlje). Jasno je da je stranim državljanima Mladiću, Karadžiću, Župljaninu neko dao državljanstvo i isprave i tako pružio utočište od gonjenja za ratne zločine.
Na stranu politika, u pravnoj državi Dragan Jočić i Rade Bulatović morali bi da odgovore javnom tužiocu zašto i kako je došlo do ovih prekršaja. Rasim Ljajić i Vojislav Vukčević morali bi da objasne zašto nisu reagovali kada su ovi prekršaji utvrđeni. Bez toga, nema ni govora o sprovođenju zakona i saradnji sa Tribunalom, nema odgovornosti, te nema ni pravne države.

Нема коментара:

Постави коментар