уторак, 17. фебруар 2009.

Udruženje bivših pripadnika službi bezbednosti Republike Srbije "Banjica"

Agencije za fizičko-tehnička obezbeđenja, posle Vojske i policije, treća su oružana sila u Srbiji. Nezvanična istraživanja pokazala su da ih ima oko 3.800, sa oko 50.000 zaposlenih i oko 47.000 lakog naoružanja, 15.000 pancira i stotinama (polu)blindiranih vozila i visokosofisticiranom audio i video tehnikom. Osnivanje i rad ovih firmi još ne prati odgovarajuća zakonska regulativa, čime smo ne samo na začelju zemalja u okruženju, već ozbiljno ugrožavamo i vitalne nacionalne interese. Poslovima obezbeđenja objekata, transporta i lica, bave se, pored registrovanih firmi, i udruženja penzionisanih pripadnika policije i VJ, pod uslovom da su njihovi članovi već radili srodne poslove.
10.01.2008. na zvaničnom sajtu Bezbednosno-informativne agencije Srbije saopšteno je da je 28. decembra 2007. godine u Beogradu osnovano Udruženje bivših pripadnika službi bezbednosti Republike Srbije "Banjica", koje okuplja penzionisane radnike i pripadnike Službe državne bezbednosti Republike Srbije, Resora državne bezbednosti MUP Republike Srbije i Bezbednosno-informativne agencije. Nakon održane osnivačke Skupštine na kojoj je donet statut Udruženja i izvršen izbor upravnog i nadzornog odbora, osnivači ovog Udruženja su organizovali koktel kojim je na svečani način obeležen početak rada. Među zvanicama su bili i Rade Bulatović, direktor BIA i Dragutin Mitrović, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Republike Srbije.
Nekadašnji šef Državne bezbednosti Goran Petrović kaže da je reč o još jednoj ujdurmi akuelnog direktora BIA: “Bulatoviću je palo na pamet da osnuje svoje privatno udruženje koje će činiti nekadašnji i sadašnji saradnici i to je sve. Zapravo, Udruženje penzionisanih pripadnika DB-a već postoji, ali kako su u njemu i mnogi sa kojima sam se sastajao radeći na knjizi "Vesela Udba", on je naredio da se osnuje nešto slično“.
Načelnik logistike BIA, Zoran Milkovski objavio je da, od tri i po milijarde dinara dobijene iz budžeta za 2009, u Agenciji su milion i po namenili za donacije nevladinim organizacijama. Milkovski tvrdi da je Agencija milion i po dinara namenila Udruženju penzionisanih pripadnika Agencije „Banjica": “Takva vrsta dotacije kod nas je prvi put uvedena. Samo Udruženje je osnovano pre godinu - godinu i po dana. Planirano je da jednim delom novca dobijenog iz budžeta dotiramo Udruženje, recimo, za troškove telefonske linije i još poneki trošak...”
Plašimo se da Rade Bulatović, kada je protažirao osnivanje ovog udruženja “građana”, nije imao na umu samo benigno podrivanje Gorana Petrovića, koji za razliku od Bulatovića, jeste radio u državnoj bezbednosti i sa tim ljudima. Ovaj čovek, koji je već iskazao svoje pućističke tendencije, nije bez razloga podelio bivše zaposlene na sebi lojalne i sve druge. U prilog ovoj sumnji dovoljno govori i postojanje još jednog registrovanog i jednog neregistrovanog udruženja iste grupacije “građana”. Problem je što njemu lojalni i dalje uživaju beneficije iz budžeta.

Нема коментара:

Постави коментар