петак, 20. фебруар 2009.

Obećanja - ludom radovanja, dela govore

19. avgusta 2000. godine Demokratska opozicija Srbije, predvođena svojim kandidatom za predsednika SRJ, Vojislavom Koštunicom, objavila je predizborni program - “Ugovor s narodom”, koji su potpisali svi lideri stranaka DOS i predsednik ekspertske grupe G 17 plus. Građanima Srbije i SRJ obratili su se sledećim obećanjima:
Prvo, Usvojićemo deklaraciju o hitnim pripremama za donošenje novog ustava, radi otklanjanja postojećeg ustavnog haosa.
Drugo Donećemo rezoluciju kojom se ukida sadašnja ekonomska i politička blokada Crne Gore, a najviši državni organi obavezuju se da odmah otpočnu razgovore s legitimnim izabranim rukovodstvom Crne Gore o karakteru i funkcijama buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore.
treće, Obavezujemo buduću vladu da odmah podnese program konkretnih mera Savetu bezbednosti UN, kojim bi se omogućila dosledna primena Rezolucije 1244 o Kosovu, očuvao teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, garantovalo pravo na miran i siguran život, i podstakla njegova integracija u institucije zemlje.
Četvrto, Donećemo zakon kojim ćemo smanjiti broj ministarstava barem za trećinu, ukinuti sva ministarska mesta bez portfelja i ograničiti broj potpredsednika na najviše tri.
Peto, Donećemo zakon kojim se svim poslanicima i članovima vlade zabranjuje gomilanje funkcija tokom mandata. Članovima vlade tokom mandata biće izričito zabranjeno da tokom mandata upravljaju privrednim organizacijama.
Šesto, Nova vlada će se obavezati da u roku od sto dana stavi na uvid nadležnim skupštinskim odborima sva tajna policijska dosijea.
Sedmo, Svi članovi vlade i narodni poslanici biće obavezani da objave detaljan pregled svog imovinskog stanja i stanja članova svoje prodice, na dan stupanja na dužnost.
Osmo, Od Narodne skupštine Republike Srbije zahtevamo da odmah obustavi primenu onih zakona koji proizvode ogromnu društvenu štetu Srbiji i njenim građanima.
Deveto, Odabraćemo jednu renomiranu, nezavisnu revizorsku kuću da izvrši reviziju budžeta i obavi temeljan pregled finansijskog poslovanja skupštine i vlade tokom prethodnih mandata.
deseto Skupština će formirati nezavisnu komisiju eksperata koja će preispitati i obnarodovati sve relevantne dokumente, audio i video zapise koje je sadašnja vlast držala u tajnosti, a odnose se na vođenje unutrašnje i spoljne politike Srbije i Jugoslavije u periodu 1987-2000. godina
.”
Od 5. oktobra 2000. godine stranke DOS preuzele su vlast, do februara 2009. godine:
1. Ustav Srbije donet je tek 30. septembra 2006. godine na spornom referendumu.
2. Odnosi s Crnom Gorom pogoršani si, i ona se 2006. godine razdružila od Srbije.
3. Rezolucija SB UN o Kosovu ostala je mrtvo slovo na papiru.
4. Vlada je povećala broj ministarstava, do današnjih 36.
5. Ministri, poslanici i stranački apartčici ostali su na čelu javnih preduzeća, banaka, fondova, i većina njih imala je više funkcija, s značajno uvećanim prinadležnostima.
6. Vlada Srbije je 2001. donela uredbu o otvaranju policijskih dosijea, koju je mesec dana kasnije poništio Ustavni sud Srbije, i dosijei su i danas državna tajna.
7. Članovi vlade i narodni poslanici, s retkim izuzecima, nisu građanima stavili na uvid svoje imovno stanje.
8. Skupština Srbije menjala je, i po više puta, uglavnom zakone koje je DOS-ova vlast donosila, a suštinski zakoni ni do danas nisu izglasani.
9. Revizija budžeta do danas nikada nije izvršena.
10. Nikada nije formirana komisija da ispita sporne odluke Miloševićevih vlada.
Pogrešno smo se razumeli, ne treba nam demokratska opozicija, već demokratska vlast.
Za ovo vreme, jedino što je i formalno ukinuta razlika između dve drupacije, koje su se u par godina oko 2000. naivno nazivale "demokratska" i "nedemokratska". Svi oni zajedno mogu nas odvesti samo tamo odakle su i proistekli - u monolitni ideološki monopol i partijsku državu.

Нема коментара:

Постави коментар