уторак, 7. јул 2009.

Zaštita interesa postizanjem ciljeva, makar i manjih

Pred sastanak sa predsednikom vlade Ruske Federacije, Vladimirom Putinom, predsednik SAD Barak Obama rekao je kako je susret prilika da se američko-ruskim odnosima da snažno utemeljenje, dok je mu se ruski premijer obratio rečima: "Istorija rusko-američkih odnosa je duga i prošla je kroz različite faze... Mi se nadamo da ćete vi, kao predsednik, dati važan doprinos razvoju naših bilateralnih odnosa." Nakon sastanka, američki zvaničnik izjavio je da je taj razgovor bio veoma uspešan. Obama je pred dolazak u Moskvu rekao da je Putin “jednom nogom u prošlosti, a jednom u budućnosti”, ali je posle susreta ocenio da je ruski premijer “čovek današnjice, pogleda čvrsto uperenog u budućnost”.
Američki predsednik je, posle razgovora sa ruskim premijerom, obraćajući se diplomcima moskovske Nove ekonomske škole, pozvao ruski narod da se pridruži Sjedinjenim Državama u zajedničkom naporu da se stavi na tačka na nepoverenja iz hladnoratovske ere, i poručio: "Reći ću jasno: Amerika želi snažnu, mirnu i naprednu Rusiju. Ovo uverenje ukorenjeno je u našem poštovanju ruskog naroda i zajedničkoj istoriji naših zemalja koja je bez premca. Uprkos našem rivalitetu u prošlosti, naši narodi bili su saveznici u najvećoj borbi prošlog veka." Američki predsednik je dodao da ostvarenje te saradnje neće ići lako jer "teško je stvoriti dugotrajno partnerstvo između bivših suparnika i promeniti navike koje su se uvrežile u našim vladama već decenijama..." A to partnerstvo bi bilo snažnije kada bi, kako je naglasio, Rusija u njemu imala svoje mesto kao velika sila.
Prethodno su predsednici Rusije i Sjedinjenih Država, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, postigli saglasnost da smanje nuklearne arsenale dveju zemalja i prevaziđu međusobno podozrenje Moskve i Vašingtona. Lideri dve zemlje su, u prisustvu ministara, zvaničnika i načelnika Generalštabova oružanih snaga, potpisali ukupno 8 sporazuma. Tokom prvog dana postigli su saglasnost o daljem radu na sporazumu o razoružanju kojim bi se broj atomskih bojevih glava koje poseduje svake od zemalja smanjio za trećinu. Predsednici Medvedev i Obama postigli su dogovor o nacrtu novog sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, umesto sadašnjeg START koji ističe decembra ove godine. "Bio je ovo sastanak koji će uticati na budućnost naših zemalja kao i na razvoj globalnih dešavanja. Dogovorili smo se o istovremenom vođenju pregovora o ofanzivnom i defanzivnom naoružanju. Dogovorili smo i zajedničko saopštenje o antiraketnom sistemu odbrane. Nadamo se da ćemo, zahvaljujući rezultatima našeg zajendičkog rada kako u ponedeljak tako i u utorak, biti u stanju da sklopimo neke komplikovane stranice iz naše prošlosti i okrenemo neke nove listove za budućnost", rekao je Medvedev.
Nesporno je napredak u rusko-američkim odnosima na samitu u Moskvi bio moguć samo zato što je izostala dublja rasprava o temama kao što je Gruzija ili oko toga da li je potrebno uvoditi strožije sankcije Iranu ili kako formulisati stav Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prema Severnoj Koreji, to bi od njih zahtevalo da nepodudaranje stavova iznesu u janvost. A to očigledno nije bio deo onoga što su i ruski i američki predsednik nastojali da postignu. Politički analitičar moskovskog magazina Profil procenio je: "Razoružanje je najlakše pitanje na zajedničkom dnenvom redu. Rivalstvo oko bivših sovjetskih republika biće daleko tvrđi orah i daleko teže rešiv problem...". Američki analitičar koji je službovao u republikanskoj administraciji Ronalda Regana, smatra: “Fiksiranost Sjedinjenih Država na postizanje pariteta sa Rusima i ponovno ograničavanje američke raketne odbrane u svetu u kojem toliko zemalja poseduje rakete koje su, u sve većoj meri, okrenute ka Americi nije samo nepromišljeno već je i opasno". Kao signal dobre volje i postojanja zajedničkih interesa, Rusija je pristala i da otvori svoj vazdušni prostor za tranzit američkih vojnika i naoružanja do Avganistana.

Нема коментара:

Постави коментар