недеља, 1. април 2012.

Zahtevati red u državi je krik razuma

Jedan od stubova društvenog života na opštini Rakovica je predsednik rakovičkog SPS. Osim što je stari partijski kadar i tast predsednika ove partije, iza sebe nikakvu profesionalnu karijeru ili dostignuće koja bi ga preporučilo, ali to nije prepreka da trenutno, pored partijske, obavlja tri važne funkcije: u Skupštini JP “Beogradski sajam”, u UO JP „Poslovni prostor“ i Zamenika predsednika opštine Rakovica. Ova biografija lokalnog lidera jedne gradske opštine ima opštiji značaj, koji bi trebalo imati na umu pred opredeljivanje na izborima.
Impresionirani društvenim položajem koji su brojni marginalni likovi ostvarili za kratko vreme, tokom dominacije SPS i JUL, nezajažljive i ništa manje marginalne junoše koje je instalirao režim koji personifikuje Boris Tadić uspele su da ostvare isto što njihovi prethodnici. Ako znamo da je SPS, kao rodonačelnik poretka u kome profesionalne nule partijskim autoritetom postaju eksperti, podržavao i sličan razvojni put kadrova DSS, jasno je zašto je koalicija protiv promena sistema uspela da preuzme vlast nakon svrgavanja Miloševića. Možda je u toj konstanti i ključ uspeha G17 plus da opstane u svakoj od nasledničkih administracija.
Šta je to što građani moraju zahtevati od vlasti, da im stubovi društva ne bi bili klimavi i nedorasli? Pre svega, pravnu državu i vladavinu prava. Još preciznije, ko obeća red, a ne ostvarenje velikih ciljeva na koje ne može da utiče, ili boljitak, do kojeg iz ove situacije ne može u dogledno vreme da dovede, zaslužuje poverenje kao ozbiljan i realan vođa. Vladavina prava i pravna država jedino mogu dovesti do konkurencije ljudi i ideja, koje će ako imamo sposobnosti dovesti i do razvoja. Bez toga, kriminalni i korumpirani milje vratiće se u naručje SPS, koji će ih provesti kroz strukturu nove vlasti, dok se opet ne pojavi neko poput Borisa Tadića, koji će zarad lične promocije i vlasti biti spreman da ih kriminalizovane i korumpirane inkorporira u  državne mehanizme. Građani se pitaju jednom u četiri godine. Ovaj put morali bi da prekinu lanac izbora za četvorogodišnju tiraniju osvedočeno obesnih. Ukoliko ih ne uklone iz političkog uticaja, trpeće posledice kojima će u jednom trenutku u budućnosto morati po cenu opstanka da se suprotstave na način koji im nametne istorijska nužnost. Ostaje samo da se upotrebi razum.

Нема коментара:

Постави коментар