субота, 22. септембар 2012.

Najbolje je misliti na vreme

Svako otvoreno pitanje u međunarodnim odnosima jednom dođe na dnevni red spoljne politike. Zadatak je nadležnih organa je upravo da budu spremni na sve eventualnosti.

Republika Hrvatska ima teritorijalne zahtev prema Srbiji, u području meandera Dunava. Do sada, ova tema nije bila javno potencirana, ali je za očekivati da naši susedi neće olako propustiti priliku, bude li im se ukazala, da pokušaju da realizuju ovaj cilj.

U senci revolta islamskih vernika širom sveta zbog uvredljivog sadržaja filma o proroku Muhamedu plasiranog na You Tube, došlo je do napetosti u odnosima između Kine i Japana, dve razvijene zemlje i lidera jugoistočne Azije, povodom male grupe ostrva koja Japanci nazivaju "Senkaku", a Kinezi "Diaoju". Radi se o ostrvima na koje obe zemlje tvrde da polažu pravo, a koje je Japan nedavno kupio od privatnog vlasnika.

O ozbiljnosti napetosti između Kine i Japana svedoči više primera:
- Kineska policija je, da bi sprečila eskalaciju gneva anti
-japanskih protesta, bila prinuđena da upotrebi vodene topove i suzavac 
- Visoki savetnik kineske vlade pozvao je na napad na japansku berzu obveznica, kako bi se podstakla kriza i Japan oborio na kolena
- Kineski hakeri pokrenuli su sajber napade protiv, u kojima su oborili najmanje 19 japanskih veb sajtova, među kojima i nekih ministarstava, sudova i bolnica, na koje su dodavali poruke o suverenitetu Kine nad spornim ostrvima
- Sekretar odbrane SAD, Leon Paneta izjavio je da se Kina i Japan možda kreću ka potencijalnom ratnom sukobu
- Jedan od moćnih kineskih vojnih lidera, u javnoj izjavi je pozvao kinesku armiju da se pripremi za sukob, nakon što su kineski ratni brodovi angažovani u vodama oko spornih ostrva. Kina je otpočela i vojne vežbe svog ratnog vazduhoplovstva u Tibetu.
- Nakon sastanka sa Sekretarom odbrane SAD, japanski ministar spoljnih poslova Koičiro Gemba izjavio je novinarima da su sporna ostrva obuhvaćena bezbednosnim sporazumom između Japana i SAD, implicirajući da SAD staju na stranu Japana.
- Demonstranti u Pekingu opkolili su službeno vozilo američkog ambasadora, koje su tom prilikom oštetili i nakratko onemogućili ambasadora da uđe u kompleks ambasade u Pekingu. Demonstranti su izvikivali slogane: "Dole američki imperijalisti"; "Vlada SAD je iza svega" (vezano za spor oko ostrva i bezbednosni sporazum SAD i Japana); "Vratite novac" (vezano za kupovinu dela državnog duga SAD od strane kineske vlade).

Sporna ostrva se nalaze na važnom plovnom putu, a morsko dno oko njih navodno sadrži vredne mineralne resurse, međutim budući da su mala i nenastanjena iza spora bi mogla da bude sinergija činilaca i motivacija, poput:
Prvo, latentna ljutnja Kineza zbog II Svetskog rata? Na 81. godišnjicu japanske invazije Mančurije, održani su anti-japanski protesti u 125 kineskih gradova, uglavnom mirnih, ali uz revolt zbog kako Kinezi smatraju, nelegalne japanske aneksija ostrva Dijaoju, koji je pojačan godinama nagomilanim anti-japanskim raspoloženjem Kineza Drugo, Kina iskušava slabosti Japana i američko savezništvo sa Japanom? Iako američki Sekretar odbrane Leon Paneta tvrdi da fokus SAD u Aziji nije usmeren na suzbijanje Kine, i on i drugi američki zvaničnici su do sada u više navrata izjavljivali da bi bilo koja suštinska ekonomska pretnja SAD "bila smatrana kao akt rata". Dugogodišnja vojna doktrina SAD uključuje, između ostalog, suzbijanje i slabljenje Kine. SAD nastoje da uruše Asadov režim u Siriji jer je blizak saveznik Irana, koji je blizak saveznik upravo Kine.Kina je najveći spoljnotrgovinski partner Japana, dok je Japan tek četvrti najveći trgovinski partner Kine. Realno, SAD su toliko veliki trgovinski partner Kine, što se neće promeniti čak i ako odluče da podrže Japan u sporu oko ostrva.
Treće, Kinezi i Japanci se povremeno svađaju oko ovih ostrva? Kinezi su još uvek revoltirani zbog japanske brutalnosti tokom II Svetskog rata, posebno u Nankingu i Mančuriji, a sad ne mogu da prihvate da je Japan do vlasništva nad ostrvima došao kupovinom od navodno privatnog vlasnika.
Četvrto, u Kini i Japanu predstoje izbori i aktuelne vlasti se postavljaju prema unutrašnjem javnom mnjenju. Iz perspektive Pekinga predstoji suštinska promena vođstva na predstojećem 18. partijskom kongresu i u ovoj fazi, rukovodstvo partije ne želi da izgleda slabo, a posebno u okolnostima rastućeg kineskog nacionalizma. Akcije Japana takođe su rukovođene postavkom vlasti da ne odaje utisak slabosti.Oba rukovodstva znaju gde je linija koju ne smeju da pređu i ni jedno nije voljno da otpočne rat.

Naša diplomatija, na svu sreću, trenutno je u obavezi se vrednosno određuje prema ovom sporu.Radi se o Srbiji prijateljskim zemljama, od kojih je jedna uključena u aktivnosti Severnoatlantske vojne alijanse i druge koja to nije. Kina je potencijalni investitor u više projekata u Srbiji, a Japan jedan od naših najvećih donatora.

Poučeni ovakvim razvojem razvojem događaja između dve ozbiljne zemlje, pouka za našu diplomatiju, ali i obaveštajne službe, je da ne bi smeli olako da zanemare mogućnost da bi i naša zemlja mogla da postane žrtva gubitka teritorije kroz eventualnu kupovinu od privatnih vlasnika. Kakva bi sinergija motiva mogla da eskalira u takvoj situaciji, više je nego jasno. O tome je bolje misliti na vreme, da se ne bi naknadno bunili kao Kinezi, jer za razliku od moćnih Kineza naše vapaje niko ne bi čuo.

Нема коментара:

Постави коментар