недеља, 30. септембар 2012.

Sposobni ili bitange

Da li nekoga ko javnu funkciju koristi prvenstveno u funkciji ostvarivanja svog finansijskog monopola bliže kao ličnost opisuje kvalifikacija da je bitanga ili da je sposoban? Trenutna situacija u kanalisanju novca u sportskom marketingu ukazuje da je kapacitet političke moći podređen ličnom bogaćenju posredstvom niza povezanih lica i firmi.

Javni servis RTS objavio je da će ubuduće direktno prenositi samo jednu utakmicu fudbalske Lige šampiona. Ova promena obrazložena je cenom otkupa prenosa koju RTS ne može da plati zbog slabe naplate obavezne TV pretplate, koja se provlači kroz račune za struju EPS-a, koji inače nema osnova da fakturiše ovu obavezu. 

Prenose utakmica Lige šampiona vrši i vršiće "Arena sport", koja očigledno ima sredstava za otkup prava, iako prema završnim računima slabo stoji.

Javni servis RTS, u kome članovi Upravnog odbora koji prodaju autorska prava za emisije i usluge iako je to sukob interesa, za direktora biraju lice sa po zakonu neodgovarajućom stručnom spremom, koji potom plaća transfere novinara stotine hiljada evra, nije ustanova kojoj se može verovati.

Suštinska neverica u RTS proističe iz činjenice da Javni servis ne prikazuje dobit od reklamnog vremena. Na takozvanoj sekundaži dobro zarađuju najvećim delom preduzeća Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda i predsednika Košarkaškog saveza Srbije.
Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije zadužen marketing i finansije je Vuk Mitrović, osnivač kablovske televizije "Arena sport" i vlasnik firme "SportsADD". Krajem devedesetih pokušao je da se bavi zastupanjem košarkaša Crvene zvezde, a trenutno se bavi sportskim TV pravima. Porodica mu živi u Atini, a on je na relaciji Beograd, Atina, Zagreb.

Vuk Mitrović je potpredsednik KSS je postao na predlog Dragana Đilasa.  Nakon što je stupio na funkciju, izjavio je: "Đilas i ja dugo se poznajemo kroz posao..." 

Prema javno dostupnim informacijama, osnivač "Arene sport" bila je firma "TAF sports marketing" iz Grčke, u kojoj je svojevremeno bio zaposlen Vuk Mitrović, a u kojoj je vlasnički udeo imao Dragan Đilas. Firma je postala eksponirana po nastojanjima da obezbedi veliki udeo u kablovskoj mreži, kupovinom udela u "pay tv", "iptv", "web tv", itd, ali nisu uspeli sa potisnu SBB.

Vuka Mitrovića je Dragan Đilas doveo u KSS da se bavi finansijama, iako su njegovi kredencijali po pitanju finansija poljuljani slabim finansijskim rezultatima sopstvene "Arene sport". Tačnije, ako ne vrti tuđe, sam nije u stanju da stvara.

Činjenica je da je 2011. godine kompanija "Telekom Srbija", kupovinom 51 odsto akcija, tokom direktorskog mandata Branka Radujka, postala većinski vlasnik kompanije "HD WIN", čiji je suosnivač Vuk Mitrović, a time i četiri TV kanala koje emituje "Arena Sport". Uprkos protivljenju Borda direktora, ovo je bilo najveće ulaganje "Telekom Srbija" posle kupovine većinskog paketa "Telekoma Srpske" i osnivanja operatora "m:tel" u Crnoj Gori. 

Rasplet je sledeći: Vuk Mitrović je postao potpredsednik KSS, na predlog predsednika Đilasa, a Branko Radujko je postao prešao u Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, takođe kod gradonačelnika Dragana Đilasa.

Kada marketing organizacije vodi lice koje je angažovano u firmi predsednika organizacije na poslovima prikupljanja srestava i distribucije kroz marketing u kojem su angažovani i predsednik organizacije i njegov potpredsednik za finansije i marketing postoje razlozi za sumnjičavost da li se radi o povezanim licima. 

Znajući način rada Dragana Đilasa, ne bi bilo iznanađenje da je i ovaj posao jedan u nizu nečega u čemu se specijalizovao - da ne uzima pare on nego firme u njegovom vlasništvu. 

Ne bi bilo čudno da je i nezakonito postavljeni direktor RTS prinuđen da jedno veče, komercijalno profitabilnog, prenosa utakmice UEFA Lige šampiona ustupi privatnom kanalu u kojem finansijski interes ima isto lice koje je i u vlasništvu firme koja većinski raspolaže komercijalnom sekundažom RTS-a.


Нема коментара:

Постави коментар