субота, 17. мај 2008.

Kosmetski Srbi i predizborni marketing "narodnjaka"

Predizborni marketing narodnjačkog dela Vlade, nazvan Akcioni plan Vlade Srbije o zaštiti srpske zajednice i građana lojalnih Srbiji na Kosovu i Metohiji, pao je odmah nakon izbora. Ko još veruje da su Srbi s Kosmeta politički činilac, kad ih je južno od Ibra s pravom glasa ostalo samo tridesetak hiljada. U tvrdnju da Kosmet jeste i da će ostati sastavni deo Srbije niko u Srbiji ne veruje, osim onih kojime je ostalo da se teše kad razmišljaju šta im je činiti, uprkos obećanjima političara.

Vojislav Koštunica obećao je, na konvenciji u Zubinom Potoku, obračun sa kriminalcima i zavrtanje ventila „kojima se iz budžeta na privatne račune prelivaju pare“, oko 500 miliona evra mesečno, namenjene, kako se izrazio „svetom narodu“.

Slobodan Samardžić obećao je da će Vlada „staviti na platni spisak resornih ministarstava svih 2.500 Srba koji su dokazujući lojalnost Srbiji napustili mesta u kosovskim institucijama“. Uprkos tome, oko 850 Srba ne sme da se vrati u KPS, a od stavljanja na platni spisak MUP-a Srbije nema ništa. Svakodnevno nekoliko porodica iseljava se sa KiM u Srbiju.

Velimir Ilić obećao je da ide „u penziju ako Srednjoškolski centar, u Lapljem Selu kod Prištine, ne bude izgrađen i opremljen kompjuterima, linkovskom vezom i savremenim kabinetima do početka školske 2008-2009. godine“. Obećao je i da će do kraja avgusta 70 srpskih porodica dobiti ključeve kuća u Badovcu kod Gračanice za koje je položio kamen temeljac koji je osveštao vladika Artemija, a radovi na izgradnji obustavljeni su dan posle izbora.

Tomislav Nikolić garantovao je da će svako srpsko dete imati besplatno školovanje, i da Srbi sa KiM ne moraju odvajati pare za oblačenje dece. Obećavao je nabavku udžbenika i po 500 evra iz budžeta Srbije mesečno za svaku srpsku porodicu na Kosovu i Metohiji.

Srbi na Kosmetu plaćaju cenu i partijskih podela. Koordinator opštine Priština Slaviša Nikolić, iz Nove Srbije, prvi na listi DSS-NS na lokalnim izborima za opštinu Priština, spremio je 25 rešenja o udaljenju s posla onih koji su bili kandidati na listi DS ili grupe građana.

Predstavnici političkih stranaka na Kosmetu za odlaganje ispunjenja obećanja traže izgovor - čeka se nova vlada. Važnija je podela vlasti, a pojedinci iz Beograda već su zaboravili na Kosmet. Kosmetski Srbi, na žalost, već plaćaju cenu unutrašnjih sukoba, kriminala, korupcije i lažnih obećanja. Samardžić i Koštunica ostavili su vruć krompir novoj Vladi. Ostaje dilema da li je njihov manevar bio planiran ili samo očajnička akcija?

Njegovan Slijepčević

Нема коментара:

Постави коментар