петак, 2. мај 2008.

Srbija još nije potpuno formirana država

Malo ko postavlja pitanje zašto Srbija još nije oubličena kao država. U savremenoj teoriji države i prava smatra se da su četiri osnovne funkcije države: finansije, odbrana, bezbednost i spoljni poslovi. Prost uvid u važeći Ustav Srbije i administrativna praksa pokazuju da u sektorima odbrane i bezbednosti Srbija još nije funkcionalna država. Treba imati na umu da su pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa EU prvi put i prekinuti kada se stiglo do ove dve oblasti.
U sektoru bezbednosti, još nije uspostavljen sistem nacionalne bezbednosti, skupštinska kontrola civilne službe je provizorna a vojnih službi ne postoji uopšte. U sektoru odbrane, sprovode se roforme mimo skupštine i prema diskreciji izvršne vlasti. Ove pojave narušavaju funkcionisanje same države, jer strategija nacionalne bezbednosti i strategija odbrane predstavljaju političke akte, koji ne mogu biti prepušteni proceni oportuniteta izvršne vlasti ili pojedinih partija.
Istraživanja ukazuju da to nije slučajnost i da postoji dualitet između poretka uspostavljenog dugogodišnjim autoritarnim režimima, koji se transponuje kroz slabosti višepartijskog sistema uspostavljenog mehanički, bez idejne profilacije društva i uz devastirana interesna i građanska udruženja i interesne grupe. Otuda bi se način funkcionisanja Srbije najadekvatnije mogao definisati kao nedovršena država, sa elementima partitokratije i plutokratije. Rešenje, koje je urgentno potrebno, bi se moglo tražiti u razvoju građanskog društva i kontroli finansija. U suprotnom problemi na planu bezbednosno-odbrambenog segmenta zajednice bi se mogli preliti na čitavo društvo, jer trenutno egzistira samo na planu fizičke suprematije bez jasnih opštih interesa, što bi dovelo do širokih sukoba unutar društva.

Нема коментара:

Постави коментар